Ratuju flajerima pa razvaljuju sandučiće

Poštanski sandučići Novosađana svakodnevno su zatrpani flajerima s raznim reklamnim porukama – od salona za masažu, frizerskih salona, prodavnica brze hrane, do privatnih časova,

raznih majstora, molera, stolara, vodoinstalatera. Na ovaj način sve češće se reklamiraju i megamarketi, koji ubaciju novine s proizvodima na sniženju.

Zbog toga stanari u zgradama ponekad i ne pronađu svoju poštu i račune, a ne retko svi ti papiri ispadnu na pod kada otvore sanduče. Sugrađani s kojima smo razgovarali kažu da im reklame toliko i ne smetaju, koliko pojedini raznosači koji čak i obiju sanduče, te iz njega na pod pobacaju oglase konkurenata. Hodnici u zgradama često izgledaju kao deponije.

– Svakog dana zatičem desetine raznih flajera u poštanskom sandučetu. Razumem da je to jedan od najefikasnijih načina reklamiranja, ali oni koji to rade nekada zaista odu u krajnost. Evo, baš pre neko veče vratila sam se s posla i zatekla prepuno sanduče reklama, a morala sam i da gazim po hrpi papira. Zbog njihove nekulture mi moramo da gledamo taj nered i da živimo u njemu – priča Tanja D. sa Limana i dodaje da nikad ništa nije kupila niti naručila s tih reklama.

Mnogi su nam rekli da te papire i ne pogledaju već ih odmah bacaju u kantu za smeće. Ogorčeni su na pojedine dostavljače koji zbog konkurentskog rata između firmi obijaju sandučiće ne bi li izbacili konkurentske, a ubacili svoje flajere.

– Umem da budem neljubazna i gruba, ali to je samo zbog toga što sam nekoliko puta zatekla obijeno sanduče, prepuno najrazličitijih reklama. Od tada, ne puštam nikoga u zgradu – kaže predsednica Skupštine stanara u jednoj zgradi na Keju Vera S.

U toku dana jedan raznosač ubaci u sandučiće širom grada i nekoliko hiljada flajera. Raznosači s kojima smo razgovarali tvrde da Novosađani umeju da budu veoma neprijatni i da ih često vređaju i psuju bez ikakvog razloga.

– Drugar i ja smo delili letke za školu stranih jezika i morali smo da podelimo oko 5.000 flajera za samo jedan dan. Išli smo od zgrade do zgrade, pa iako smo samo radili svoj posao, pojedinci su se prema nama ophodili kao da smo došli da ih opljačkamo. Vrhunac je bio kada smo pozvonili na interfon jedne zgrade i zamolili stanara da otvori vrata, a on je odmah počeo da nas psuje i vređa – priča Milorad P.

Kako bi doneli veći profit firmi za koju rade, raznosači letaka priznaju da im se dešava da povade ostale flajere i ostave u sandučetu samo svoje.

Milici koju smo zatekli kako deli flajere u centru, posao i nije uvek prijatan.

– Delim reklame za jedan butik i priznajem da sam se svega nagledala. Sugrađani različito reaguju kada im dajem flajer. Neki popričaju sa mnom, dok drugi ne žele ni da ga uzmu. Neki ga opet uzmu i odmah bace – požalila se ova devojka.

Lj. Natošević

Komunalna inspekcija nije nadležna

Rešenje za ovaj problem očito ne postoji, jer je reč o direktnom sporu između raznosača flajera i stanara. Šef komunalne inspekcije Srđan Jakovljev kaže za naš list da je u ovom slučaju komunalna inspekcija nemoća, jer nema nadležnosti da kažnjava po ulazima zgrada, koje su u vlasništu stanara.

– Ukoliko bi neki raznosač ove flajere pobacao na ulici, tada bi komunalna policija mogla da ga kazni, a inspektori da mu pišu prekršajnu prijavu, jer se radi o prljanju javne površine – objašnjava Jakovljev.

Zato građanima samo ostaje da ne otvaraju vrata nepoznatim osobama koje im se ne predstave preko interfona ili ako ih ipak puste, da ispod poštanskih sandučića stave kutiju, kako bi u nju ubacivali letke koje su našli u sandučetu.


Objavljeno na sajtu dnevnik.rs »

1 коментар (+додајте свој?)

  1. Повратна веза: Jos malo o Flajeru « bgflajeri

Постави коментар